Monday, March 22, 2010

Majlis Bacaan Ratib Imam Al-Haddad di Baitul Qurra' Melaka

Dengan sukacitanya dimaklumkan bahawa " Majlis Bacaan Ratib Imam Al-haddad Rahimahullah " akan diadakan di Pondok Baitul Qurra’ pada 24 Mac 2010 (Rabu).

Majlis kali ini akan dihadiri oleh Ulama Besar dari Hadramaut , Yemen. Habib Ali Zainal Abidin juga insyaAllah akan turut hadir selaku penterjemah untuk Majlis Tazkirah.

Secara ringkasnya, majlis ini akan dimulakan dengan bacaan Ratib Imam Al-haddad diikuti Solat Magrib berjemaah,bacaan Qasidah oleh para pelajar Baitul Qurra , Majlis Tazkirah, Solat Ishak berjemaah dan diakhiri dengan jamuan makan.

Harap kepada semua dapat menghadiri majlis ini andai berkesempatan.

3 comments:

Rini said...

Terima kasih untuk info

Fareed Mujaheed said...

Assalamu'alaikum

Syukran utk info

Boleh ana tau sape ulama' besar yang datang tu?

Unknown said...

Rasulullah s.a.w. adalah jawatan yang dilantik oleh Allah sendiri. Allah sendiri tengok dalam ramai-ramai manusia di muka bumi ini entah berapa ribu juta trillion manusia ni ada seorang di dunia ni namanya Muhammad Bin Abdullah s.a.w.

Beliau telah dilantik menjadi nabi bila umur dia 40 tahun. Waktu dia beranak jadi 40 tahun belum jadi nabi ni dia beranak, bonda dia mak dia Siti Aminah tak tahu anaknya ini akan dilantik menjadi nabi.

Sebagaimana yang disebut minggu lepas, kita menyambut maulid nabi, maulid nabi ni kerja tak sudah. Jangan ingat bila kita sambut maulid nabi ni selesai masalah.

Kalau Nabi Muhammad waktu dia beranak tu serupa Muhammad Muhammad lain. Kat kampung kita ada Muhammad,situ ada Muhammad, ada Mat, orang Melayu Kelantan panggil Mat, Mat anak kita, Mat budak kampung kita dengan Mat Bin Abdullah di Tanah Arab tu waktu dia beranak serupa aja. Yang jadi masalah, yang jadi kita dengan dia peringkat rapat ni setelah 40 tahun kemudian bila beliau jadi nabi dengan turunnya ayat Iqra'

Artikel penuh di http://hanifsalleh.blogspot.com/2010/02/tok-guru-oh-tok-guru.html

Sila ziarah http://fakehkhalifah.blogspot.com untuk mendapat artikel-artikel seumpama ini